maandag 8 oktober 2012

MIJN VLINDER!


Vanmiddag maakte ik in de tuinkamer een herfstkrans van twijgen, bessen, bramen, linten en mini kabouters, toen ik op keek, waar het gefladder vandaan kwam, zag ik een vlinder op de vitrage, die mij een bezoekje wilde brengen, wat een mooi moment!
De tuindeur stond open vanwege het mooie zonnige weer, ondanks de Buddleja´s in de tuin die nog in bloei staan, zoeken vlinders een plekje om te overwinteren, hier zijn ze welkom.
Deze week gaan ook de oliander, de palmen, de vijg en de olijf etc naar binnen om te overwinteren, de vorst komt er aan.

Vogels verzamelen zich en trekken naar het zuiden.Dit is een van de meest fascinerende natuurverschijnselen die er bestaan. Miljoenen vogels  trekken elk jaar vele duizenden kilometers. Hierbij trotseren ze woestijnen, bergen, zeeën en stormen. Zij verbinden landen en continenten tot hun leefgebied. De prestaties gaan ons voorstellingsvermogen te boven! Vogels van slechts enkele grammen, die van de Europese bossen naar de tropische wouden in Afrika vliegen. Ooievaars, die zwevend op thermiek continenten doorkruisen. Boerenzwaluwen, die de zinderende Sahara oversteken. De grauwe vliegenvanger overwintert op het zuidelijk halfrond, maar weet elk voorjaar weer opnieuw feilloos de ‘oude' nestelplek terug te vinden. Dat is misschien wel wetenschappelijk te verklaren, maar blijft toch onvoorstelbaar.  
Voor sommige vlinders is de winter in Nederland te koud. Als ze hier zouden blijven, zouden ze dood gaan. Deze vlinders komen in de zomer naar Nederland en vliegen in de herfst naar een warm land (Zuid-Europa of Noord-Afrika). De atalanta en de distelvlinder doen dit. Die kunnen dus heel erg ver vliegen.

Niet alle vlinders gaan in de winter weg. Sommige vlinders kruipen weg in een beschut hoekje in een schuur of in een holle boom. Ze houden eigenlijk een soort winterslaap en komen in de lente weer te voorschijn. De citroenvlinder is een hele taaie. Die gaat gewoon ergens aan een blad of een takje hangen en overleeft zelfs als de temperatuur onder nul komt.
Al op de eerste zonnige lentedag komen de vlinders die overwinterd hebben te voorschijn: de citroenvlinder, de gehakkelde aurelia, de dagpauwoog en de kleine vos.
Er zijn ook een heleboel soorten die als eitje, rups of pop overwinteren, rupsen verstoppen zich onder het gebladerte en wachten tot het voorjaar.


Maar MIJN VLINDER is een hele bijzondere, sinds mijn beardie Quincy naar de hondenhemel is gegaan, bezoekt MIJN VLINDER mij, elk najaar weer opnieuw en verrast me steeds weer opnieuw. MIJN VLINDER krijgt een mooi plekje, elke keer opnieuw.

Beardiertje




2 opmerkingen:

  1. Mooi verhaal Lidy en zo bijzonder van de vlinder die ieder jaar terugkomt....echt een hele mooie nagedachtenis aan Quincy.....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een bijzonder onverwacht moment, er is meer tussen hemel en aarde!

      Verwijderen