maandag 5 november 2012

Thierry Poncelet

 Thierry Poncelet

Door de eeuwen heen zijn er veel schilderijen gemaakt waarop behalve de hoofdfiguur ook een hond of meerdere honden staan. Minder gebruikelijk, maar niet helemaal ongewoon, is het portret van een hond alleen.

De bekendste en een van de productiefste schilders van honden was de 19e-eeuwse kunstenaar Sir Edwin Landseer (1802-1873),die tientallen en misschien wel honderden schilderijen van honden heeft gemaakt.

Sir Edwin Landsheer

Zelf ben ik enorm gefascineert van de bekende schilder Thierry Poncelet, van oorsprong opgeleid als restaurateur.
De hondenkoppen op mensenlijven gecombineert, geeft een menselijk trekje die merkwaardig is, grappig maar ook een karaktertrek weer geeft, die zeer tot de verbeelding spreekt.

Thierry Poncelet is geboren te Brussel in 1946.

Na zijn studie aan de Academie voor Schone Kunsten in St.Luc nam hij deel aan de Max Massot´s workshop om de kunst te leren van het schilderen op de traditionele manier wat nodig is voor het restaureren van bijzondere oudere schilderijen.
Na de oprichting als gerenommeerde restaurateur begon hij.

Op een dag bezig aan een aristocratisch portret, was hij wat moe en verveeld door het lelijke gezicht van de dame, Thierry had deze wonderbaarlijke inspiratie aan haar hoofd vervangen door zijn eigen hond. Het resultaat was opvallend, verbluffend, maar moest gewoon geen grap worden.
De eerste ARISTOCHIEN werd geboren. Het enthousiasme van vrienden en collega's voor deze vreemde restauratie was onmiddellijk en sindsdien zijn vele andere Aristochiens geboren uit vergeten familieportretten en zijn bekend en worden bewonderd door de wereld.

De opdrachtgever vond dit zo mooi, dat Thierry zijn werkterrein verlegde naar hondenportretten.
Hij koopt oude portretten, die hij voorziet van een hondenkop met het karakter van de persoon die oorspronkelijk op het schilderij stond.

Het lijkt iets te hebben van een legende, maar zeker is, dat Thierry alles weet over de kunst van de oude meesters en van de schilderkunst en het restaureren, zijn bewondering is groot voor de volmaakte kennis en ambities van weleer.
Als restaurateur en kunsthandelaar ondekte hij het verdriet achter de kunst van de "Verwaarloosde Portretten" , waarvoor hij de grootste bewondering had, die diep vergeten was en veracht.
De meeste voorouderlijke portretten uit de XVIII en XIX eeuw zijn bewaard op zolders of verkocht op rommelmarkt.

Dit is het idee van Thierry, hen een nieuw leven te geven en een nieuwe "Hondindentiteit" bedoeld als eerbetoon.
Tegenwoordig woont en werkt Thierry Poncelet in America, waar hij bijzonder succesvol is.

Zijn werken zijn te zien op wereldse hoofdstedelijke tentoonstellingen.

EXHIBITONS  GALERIE LORELEI
PLACE DU GRAND SABLON 3
1000 BRUSSEL
17 november tot 2 dec 2012  a.s

Zijn boeken: Oh MY DOG! en SIT! zijn mooie naslagwerken van zijn portretten voor de liefhebber.

Hieronder kun je genieten van het Tribute to Thierry Poncelet.


 


Veel plezier!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten