zondag 30 november 2008

Advent, wat betekent dat ook al weer?


Het woord Advent komt van het Latijnse "adventus", dat "Komst" betekent.

De Advent begint op de zondag tussen 26 nov en 4 dec en beslaat de vier weken,die aan Kerstmis voorafgaan,een periode van boete, inkeer en blijde verwachting.

De oorsprong van de Advent ligt in het oosten, vierde-vijfde eeuw waar het de voorbereidende periode op het feest van de verschijning des Heren was, Kerstfeest dus.

Vanuit het oosten verspreidde de Advent zich over Gallie en Spanje,maar bereikte Rome pas in de 6de eeuw.

De Oosterse en Westerse traditie verschillen onderling,wat de lengte van de Adventperiode betreft, ze is respectievelijk acht en vier weken lang.

Gebruiken: In de loop van de Advent worden de kerstboom en vaak ook de kerststal in de huiskamer, kerk of op het dorps of stadsplein geinstalleerd.

In scholen, gezinnen en kerken worden Adventskransen gemaakt.

Op de eerste zondag wordt de eerste kaars aangestoken , elke volgende zondag komt er eentje bij.

De kaarsen staan symbool voor het komende licht ,de Adventskrans is rond en symboliseert de aarde ,de hele wereld.

De vier kaarsen op de krans geven niet alleen de vier weken voor de voorbereiding aan, maar ook de vier windstreken, Noord, Zuid, Oost en West.

Bij het aansteken van de kaarsen kan men dus ingaan op de voorbereidingsweken, maar ook op de vier windstreken waar men hoopvol uitziet naar verandering,bevrijding en verlossing.

De Advenskrans is normaal groen: teken van hoop en nieuw leven.

Heel sprekend wordt het als de Adventskrans bestaat uit dorre takken:Onze hond(den kunnen ons bij het verzamelen tijdens een wandeling behulpzaam zijn, elke week steekt men groene takken in een kwart van de krans, van kaars tot kaars, elke week wordt de krans groener,teken van groeiende hoop.

De Adventskalender wordt voor kinderen wat duidelijker, zo zijn er 24 doosjes, luikjes of zakjes, te openen, elke dag eentje tot aan kerstavond.

Als kind plakte ik op een groot vel een kerstboom, gemaakt van glimmende bonbon en toffeepapiertjes, na genoeg luciferdoosjes gespaard te hebben ,deden die dienst als kerstballen, zo kon ik elke dag een doosje openschuiven, waar destijds geen lekkers in zat maar een getal, die ik er zelf zorgvuldig had ingeplakt, ik vond het het mooist als de lampen en of kaarsen branden,want dan schitterde alles zo mooi, toen voelde ik duidelijk die groeiende hoop naar licht.

Lidy

Advent



Het woord advent is de Latijnse benaming voor"Komst".De advent begint

zaterdag 29 november 2008

Wijsheid


Twee jongens waren aan het praten over hun hond.

"Ik snap er geen jota van!", klaagde de ene.

"Hoe komt het toch dat jij je hond al die trucs kunt leren, terwijl ik mijn hond niets kan leren?"

"Wel ", zegt de andere jongen. "Om te beginnen moet je meer weten dan je hond."

vrijdag 28 november 2008

Aangenaam


Dieren zijn toch zulke aangename vrienden-

Ze stellen geen vragen,en leveren geen kritiek.



George Eliot

donderdag 27 november 2008

De geschiedenis van de Winner




Waarde lezer,misschien is het je al opgevallen,dat er op woensdag 26 november geen blog te lezen viel, klopt, ik was druk bezig om de week door midden te zagen, na al het zaagsel bijeen geveegd te hebben kreeg ik weer stof tot het schrijven van het volgende:



Op 1 april 1890 (geen grap hoor) werd Cynophilia opgericht.


De eerste tentoonstelling was de 1ste tentoonstelling in Scheveningen. Een waagstuk? Nee hoor! De eerste voorzitter H.A Graaf van Bylandt nam de kosten voor eigen rekening.
Er deden 300 honden mee verdeeld over 50 rassen.
Ondertussen is er heel veel gebeurd en is het aantal gegroeid tot maar liefst 4819 deelnemers a.s week-end 2008.

Leuk om te weten is dat de volgende Bearded Collies de "Best In Show" hebben behaald:
-In 1986 Shilstone Choir Boy van J.H.Hartman.
-In 1994 Lord Lennon of Pribardom van H.Hansen.

Ieder die a.s weekend de Winner bezoekt als exposant of bezoeker,wens ik heel veel succes en plezier toe. Deze grootste hondertentoonstelling van Nederland, wordt voor de 119de keer gehouden.


Lidy


dinsdag 25 november 2008

Houden van...


Een hond is het enige op de hele aarde
dat meer van jou houdt
dan jij van jezelf houdt.

Josh Billings

maandag 24 november 2008

De tweede sneeuw


De tweede sneeuw is geen droge of poederachtige, de sporen licht aangevroren, verder op in het bos is het milder zachter, natter en wat drassig.

Ook de paarden, kijken ons wat meesmuilend aan,als we een zak brood te voorschijn toveren.

Ze zijn ruig,maar ook weer nattig gelijk het sneeuwkleed,waar bruine aarde en groenig loof zich onder probeert te verstoppen,wat steeds minder goed lukt.

Verder op is het kouder witter en winterachtig,ik bemerk dat onze beardies de steeds groter wordende pompoenen (ijsballen) aan hun poten knap lastig gaan vinden en waarschijnlijk ook zeker gevoelig,ik besluit de oudste Quincy te dragen,maar 25 kg ,we zijn niet ver van huis,ik lijk net een herder die het verloren schaap om zijn nek draagt,dit valt reuze mee en mijn seniorbeardie begint het steeds aangenamer te vinden,ik voel dan ook dat hij zich lekker laat hangen,tot dat ik hem in de tuinkamer op de trimtafel leg,wat vlugger en veelvuldig dan gewoonlijk vul ik het emmertje met warm water, om de poten van onze beardies te ontdoen, te ontdooien van de sierlijke ijspompoenen die door de tweede sneeuw waren gevormd.

Nadat de poten met warme droge handdoeken waren droog gemaakt,vielen zij soezend naast elkaar in slaap.

En ik, ik vond weer tijd om een klein stukje van mijn dagelijkse bezigheden met jou als lezer te delen.
Lidy

zondag 23 november 2008

De eerste sneeuw!

Eerste sneeuw
Het is weer even wennen,de sporen zijn verscholen onder een witte sneeuwdeken,de honden kunnen hun dagelijkse krantje daar door maar moeilijk lezen,de sneeuw kraakt.

Al snel zijn de honden gewend aan de fraaie metamorfose van hun omgeving,als ik de lijn ontkoppel en het teken vrij geef,maken ze doldwaze sprongen,dan spurten ze door het schitterende sneeuwlandschap,waar geen einde aan lijkt te komen,een ideaal moment om de digitale fotocamera te voorschijn te halen.
Lidy