dinsdag 5 mei 2009

Hartinsufficiëntie


Vanmiddag zijn we met onze oudste bearded collie Quincy, naar de dierenarts geweest, al voor de tweede maal was hij met een nagel in het rooster van de oprit blijven haken, terwijl ik uit voorzorg een inloopmat had neer gelegd.

Zijn nagels laat ik door de dierenarts knippen, wel zo veilig, helaas werd het leven geraakt, nu loop hij niet met een maar met twee achterpoten in het verband.

Hij kreeg een spuit, en tabletten mee tegen de pijn.

Daar hij nog meer vermagert is en hij geen spiermassa meer heeft en artrose in de wervels gaat zijn conditie nu hard achteruit.

Het onderzoek met de stethoscoop gaf vandaag een bijgeruis,

Diagnose:

Hartinsufficiëntie. Oorzaak klepletsel.

Net als mensen kunnen ook honden een (chronische hartinsufficiëntie krijgen. Het hart werkt niet meer naar behoren en slaagt er moeilijk of om niet meer om voldoende bloed door het lichaam te pompen. Indien de pompfunctie van het hart het laat afweten krijgt het lichaam onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen.


Symptomen:

Lusteloosheid/depressie
Slechte eetlust
Gewichtsverlies
Zware ademhaling
Hoesten
Zwakte
Flauwvallen
Opgezette buik (ascites).

Quincy laat ons weten dat hij nog steeds geniet van een autoritje, hij keutelt in huis achter ons aan en in de tuin wandelt hij wat rond, hij geniet al kijkend over het landschap of doet een dutje.

Aan tafel probeert hij nog wat te schooien, met succes.

Wij zijn hem dankbaar voor al het moois wat hij ons heeft geschonken in zijn bij 14 jarige leven, hij mag bepalen wanneer hij naar de rainbowbridge wil gaan, hij zal ons een teken geven.


Lidy/Beardiertje

1 opmerking:

  1. Och jeetje Lidy.... Lees het nu pas allemaal....
    En dan ook nog last van zijn pootje. De zielepiet! Wat zijn ze ons dierbaar he? De lieverdjes....
    Geef hem maar een dikke knuf van de NederAmerikaantjes (en nog maar een extra toefje slagroom ;-) )

    BeantwoordenVerwijderen