zaterdag 2 mei 2009

Leonardo da Vinci 15 april 1452 2 mei 1519

Vandaag is de sterfdag van Leonardo da Vinci, hij was een beroemd italiaans architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, beeldhouwer, schrijver en schilder en componist uit de Renaissance.
Een veelzijdig genie, zijn meesterwerken zijn de "Mona Liza" ( Louvre) en de fresco "Laatste avondmaal", (Milaan). Geen van de overgebleven schilderijen van Leonardo zijn gesigneerd.

Slechts zeventien doeken en geen van zijn beelden zijn bewaard gebleven.
In de Koninklijke Collectie van het Windsor Castle in Engeland wordt het merendeel van zijn (pen)tekeningen bewaard en zijn eigendom van Koningin Elisabeth.
Leonard0´s wetenschappelijk werk was gebaseerd op emperisch onderzoek, niet op wetenschappelijke experimenten of theoretische verklaringen: hij probeerde een verschijnsel te doorgronden door het zo gedetailleerd mogenlijk te beschrijven en te tekenen.
Gedurende heel zijn leven had hij het plan, om op basis van zijn tekeningen een alles omvattende enceclopedie te maken, wat een onvoltooit werk bleek.
Leonardo was linkshandig en schreef heel zijn leven in spiegelschrift en noteerde zijn bevindingen in aantekenboeken, die een combinatie zijn van kunst en wetenschap.
Codex Leicester: de achttien perkamenten manuscripten die in spiegelschrift met rode inkt zijn geschreven betreffen uiteenlopende ideëen over astrologie en religie. Naast deze codex zijn zo´n 7000 vellen van het werk van Leonardo bekend, het Windsor Castle en verscheidene bibliotheken in Milaan bezitten werk van Leonardo, de meest recente codex bevind zich in twee delen in Madrid.
Leonardo´s studies van de anatomie, de vlucht van vogels en vele andere onderwerpen zijn
misschien nog wel indrukwekkender dan zijn kunstwerken.
Zijn boeken bevatten tekeningen van diverse nieuwe apparaten en machines, zoals een helicopter, machinegeweren, een bepantserde tank een onderzeeboot en een apparaat met tandwielen waarvan men vermoedt dat het een mechanische rekenmachine voorstelt.
Leonardo publiceerde of verspreidde zijn boeken niet, zodoende bleef de inhoud tot de 19de eeuw verborgen. Door deze geheimhouding kon hij andere ingenieurs en wetenschappers niet op een directe manier inspireren.
Lidy

Geen opmerkingen:

Een reactie posten