dinsdag 6 januari 2009

Wijwateren!
Vanmorgen om kwart over tien kwam ik de Driekoningen tegen, toen ik met onze beardies wandelde, liepen ze gekroond, kleurig gecaped en verkleumd door de vrieskou, alle huizen werden bezocht, zo ook het onze om gezegend te worden.
In het Oud-Hoogduits heet Driekoningen"Perthennacht", naar een mythologisch Germaans wezen, vooral in verband gebracht met licht,(rond 6 januari beginnen de dagen te lengen).
Huiszegen:
Driekoningen was vroeger net zoals Pasen traditioneel een doopdag.
Ter herinnering aan de doop vindt met Driekoningen de wijding van het water plaats, met dit water kunnen huizen worden gezegend.
Bij deze huiszegen schrijft men in veel landen met krijt de letters "C+M+B" op de deur, waarbij men hoopt alle kwaad op afstand te kunnen houden, dit blijft dan op of boven de deur staan tot Pinksteren.
De letters staan voor de Latijnse zegenspreuk:"Christus Mansionem Benedicat", dat betekend:
"Christus zegen dit huis.
De letters verwijzen naar de initialen van Caspar,Melchior en Balthasar, de drie wijzen uit het Oosten,die mede achtergrond geven aan dit gebruik.
De gebruikelijke vorm is dan xx+C+M+M+yy
De xx worden de eerste twee cijfers van het jaartal ingevuld en bij de yy de laatste twee cijfers, de + staat voor het kruisteken.
Hier bij ons hebben de vrolijke Driekoningen uit volle borst gezongen, terwijl ze ons huis zegenden met de hand.
Op de achterkant van het keramieken Bord Willkommen staat nu met krijt geschreven:
20+C+M+B+09
Het is gebruikelijk om dit aardige gezelschap te bedanken met geld, zoetigheden of vruchten.

Lidy

Geen opmerkingen:

Een reactie posten