dinsdag 10 februari 2009

De wolf en de mens


De vos vertelde eens aan de wolf, hoe sterk de mens wel was, geen dier kon hem weerstaan en men moest een list gebruiken om zich tegenover hem staande te houden. Toen antwoordde de wolf: "Als ik maar eens een mens te zien kreeg, ik zou op hem afstormen." "Daar kan ik je wel aan helpen ," zei de vos. "Kom morgenvroeg maar eens bij me, dan zal ik je er één laten zien." De wolf kwam al heel vroeg bij hem en de vos bracht hem naar buiten op de weg die de jager elke dag ging.
Eerst kwam er een oude afgedankte soldaat. "Is dat nu een mens?" vroeg de wolf. "Nee," zei de vos;"Dat is er één geweest. Daarna kwam er een jongetje dat naar school moest. "Is dat nu een mens," vroeg de wolf."Nee," zei de vos, dat moet er nog één worden.
Eindelijk kwam de jager met een dubbelloopsjachtgeweer op zijn rug en een jachtmes aan zijn zijde en de vos zei tegen de wolf: "Zie je, dat is nu een mens, daar wou je nu op afstormen, maar laat mij eerst even naar mijn hol."
De wolf stormde nu inderdaad op de mens los, maar de jager keek hem aan en zei: "Jammer dat ik geen kogel in m´n geweer heb, legde aan en schoot de wolf het schroot in de snoet.De wolf trok een lelijk gezicht, maar hij liet zich niet afschrikken en ging voorwaarts toen gaf de jager hem een tweede laag. De wolf verbeet zijn pijn en sprong de jager te lijf, daar trok hij zijn "hartendoder" en gaf hem links en rechts ´n paar steken, zodat hij badend in ´t bloed al huilend bij de vos terug kwam.
"Nu Broeder Wolf," zei de vos "En hoe heb je ´t klaar gespeeld met de mens?" "Och", zei de wolf, "Zo had ik me de kracht van de mens niet voorgesteld. Eerst nam hij een stok van zijn schouder, daar blies hij in en toen vloog me iets in ´t gezicht, wat me verschrikkelijk kietelde, daarna blies hij nog eens in die stok, toen vloog er wat in mijn neus als bliksem en hagelstenen, maar toen hij vlak bij me was, trok hij een rib uit zijn lijf, daarmee heeft hij me zo geslagen, dat ik bijna dood was gebleven.
"Zie je," zei de vos, "Wat een opschepper jij bent, je gooit je bijl zo ver weg,dat je hem niet meer terug kunt halen."

Gebr.Grimm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten