donderdag 26 februari 2009

Truffelhonden en het Zwarte Goud

Medio september 2008 zijn we op vacantie in Monaco geweest met onze beardies. Halverwege hebben we overnacht in Selongey circa 10 min van de peage. Daar we altijd wel veel bekijks en gesprekstof hebben met onze beardies in het buitenland, kwamen we in gesprek met een Fransman uit deze streek, die benieuwd was of onze honden ook truffels kunnen vinden, daar dit DÉ truffelstreek is bij uitstek, wilde ik hier meer over weten, zodoende was dit de aanleiding om hierover iets in mijn blog te schrijven en deze kennis te delen met mijn lezers.

Het zoeken naar truffels (ondergrondse paddestoelen die zo zeldzaam zijn, dat ze ook wel het zwarte goud genoemd worden) is toevertrouwd aan de reukzin van verschillende dieren.Men gebruikte geiten, schapen, varkens en recenter honden, want die zijn ´t makkelijkst te trainen en te vervoeren. Ieder hondenras kan hiervoor worden gebruikt na een training voor professioneel truffels zoeken, (in kunstmatige truffelbedden) of voor amateur truffelzoeken (in natuurlijke bedden.)
BIJ DE TRADITIONELE METHODE wordt er speciaal voor dit doel een nest uit gekozen, al vóór de geboorte van de pups. Meteen vanaf de geboorte krijgen de pups de geur van truffels ingeprent, doordat de tepels van de moederhond met truffelolie worden ingesmeerd. Vervolgens wordt er altijd truffelolie aan hun eten toegevoegd. Op die manier leert de hond de geur van de truffels associeren met het eten en zal hij automatisch op zoek gaan naar deze geur, vooral als hij al een tijd niets te eten heeft gehad. Er moet echter niet te veel truffelolie aan het hondenvoer worden toegevoegd, want de olie is niet smakelijk voor de hond en kan zijn eetlust bederven.

BIJ DE TRAKTATIEMETHODE wordt de geur van de truffel in verband gebracht met de geur van iets lekkers (kaas). Geleidelijk aan wordt alleen de truffel verstopt en krijgt de hond zijn traktatie pas nadat hij de truffel heeft ontdekt als beloning.

BIJ DE SPELMETHODE die vooral geschikt is voor pups en jonge honden, wordt van de training een spel gemaakt. Men verstopt een truffel in een sok of plastic buis en laat de hond hiermee spelen. Wanneer hij genoeg aan het spelletje is gehecht wordt het verstopt en moet de hond het zoeken. Als hij het vindt heeft hij dus zijn favoritespeeltje weer terug, doordat hij op zoek gaat naar de truffelgeur. Geleidelijk aan verstopt men alleen nog maar de truffel en krijgt de hond zijn speeltje pas nadat hij de truffels heeft ondekt als beloning.

ZOEKEN IN NATUURLIJKE EN KUNSTMATIGE TRUFFELBEDDEN In het begin houdt de baas zijn hond aan de lijn op plekken waarvan bekend is, dat ze rijk zijn aan truffels. De hond leert deze plekken al snel zelf vinden, eerst aan de lijn, daarna los.
Beardiertje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten