woensdag 17 december 2008

De geschiedenis van de "Buddy".


Bij het geleidewerk van blinden en slechtzienden,speelt de hond al sinds de Romeinen een rol.Diverse legendes bevestigen dit beeld,bij opgravingen bij de Romeinse stad Herculaneum zijn muurschilderingen gevonden,die doen vermoeden,dat er ook toen ook al geleidehonden werden gebruikt.
Uit een later Germaanse legende blijkt dat er een stamhoofd, (die van zijn gezichtsvermogen was beroofd door een Keltische Koning) ook geleid werd door een hond.Vanaf de 16e eeuw zijn er steeds meer beelden van geleidenhonden,vaak samen met bedelaars en muzikanten,die zelf hun honden africhtten,zonder een vaste methode te volgen.
De eerste methodes werden ontwikkelt in de 19e eeuw.Een Weense oogarts Dr.Beer vertelt in zijn boek over blinden in een Parijs ziekenhuis,die geleid werden door goed afgerichte honden,op welke wijze is niet bekend.
Een schilderij in het Louvre (waarop een blinde met geleidenhond was afgebeeld) was de inspiratiebron voor de blinde Jozeph Reisinger ,die een systematische africhting van de geleidehond startte,waaronder drie voor eigen gebruik.
Pas na de Eerste Wereldoorlog was er weer aandacht voor dit feit,omdat vele blinden slachtoffers terugkeerden van de slagvelden.
Toen een Duitse arts onder de indruk raakte van de verzorgende houding van een Duitse Herder naar een blinde patient toe, om het inzetten van honden in dit verband te onderzoeken, zette de dokter een onderzoekscentrum op.
In het Frauendorf Sanatorium bij Stettin kwam Dr.Gorlitz er al snel achter.
In 1916 stond hij aan de wieg van de eerste erkende opleiding.
Mevr.Dorothy Harrison Eustis, een rijke Amerikaanse die in die tijd in Zwitserland was om Duitse Herders te trainen voor het leger en de politie, schreef een artikel over het Duitse trainingscentrum voor honden, dat de aandacht trok van een blinde Amerikaan, Morris Frank.
Later was Morris Frank de trotse bezitter van Buddy, de eerste hond die met succes door Mevr.Eustis was getraind en de eerste blindegeleide hond in de VS.
In 1928 zette Mevr.Eustis in Vevey,Zwitserland, L´Oeil Qui Voit (Het ziende oog) op, en een jaar daarna de eerste school voor blindegeleidehonden in Amerika,The Seeing Eye,Inc.,in Nashville,Tennessee.
Als eerste Nederlander kwam voormalig chef v.d Amsterdamse Hondenbrigade Dhr.H.Ph.Van der Most in 1934 bij Dorothy Eustis om een cursus te volgen,hierna bracht hij het geleerde in de praktijk, dit deed hij voor de "Stichting Nederlands Geleidenfonds",opgericht door het Rode Kruis,in 1935 was de officiele opening door Prinses Juliana, het K.N.G.F was geboren.In 1953 kreeg de stichting het predicaat"Koninklijk",waardoor de naam veranderde in "Stichting Koninklijk Nederlands Geleidehondenfonds".
Wegens groei en uitbreiding zijn er nog een paar verhuizingen geweest,tot in 2003 Koningin Beatrix de officiele opening verrichtte van het nieuwe opleidingscentrum,waar nu 110 honden jaarlijks worden opgeleid.
Tot de rassen die nu als blindengeleide honden gebruikt worden, behoren nog steeds de Duitse Herder, maar vaker nog kruisingen van de Labrador en de Retriever,Labrador-Retievers en
Golden Retrievers.
Ook worden er wel eens honden van het COLLIE-TYPE gebruikt.
Een hond begint zijn training meestal wanneer hij een jaar is en gaat drie of vier maanden later
naar zijn eigenaar.
Als de honden negen of tien jaar oud zijn,mogen ze meestal van hun pensioen genieten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten