zaterdag 6 december 2008

Bisschopswijn


Vandaag weer zo´n troosteloze decemberdag, donker en miezerig, dus een ideale dag om de beardies weer te borstelen, ik heb een heerlijke tuinkamer, die als trimsalon is ingericht, verwarming, licht en radio aan, dan ben ik weer helemaal in mijn element, de beardieboys, die zien er weer gepimpd uit, nageltjes geknipt, de te lange pootharen weer in model, senior Quincy struikelt anders over z´n te lange haren, als of hij een sok draagt die al half uit is, nadat ik ze heb uitgelaten is het al weer schemerig, echt weer het moment voor een glühwein, ( lees Bisschopswijn ).

De bisschop Sint Nicolaas wordt op 6 december herdacht, hoe zat dat ook weer?
Sinterklaas is geboren rond 270 in Patara in het huidige Turkije.
Toen nog gewoon Nicolaas, kon niet tegen onrecht en kon het niet aanzien, dat mensen arm waren of slecht werden behandeld.
Hij verliest op jonge leeftijd zijn ouders en wordt dan opgevoed door zijn oom, de aartsbisschop van Myra, zelf wordt Nicolaas later ook bisschop van Myra.
Hij wordt later geroemd om zijn liefde voor kinderen en zijn hulp aan armen.
Nicolaas overleed op 6 december in het jaar 343.
Reeds in de zesde eeuw was de verering van de heilige opmerkelijk groot, met name in Klein-Azie, in Constantinopel en in Rusland, dat hem tot patroonheilige koos.
De verering in het Westen is van latere datum en is te danken aan het feit dat de Italiaanse zeelieden zijn stoffelijk overschot in 1087, om het te redden uit de handen van de Saracenen, (vroegere naam voor (mohammedaanse) Arabieren in Spanje en Noord-Afrika ),
vanuit Myra overbrachten naar het Zuid-Italiaanse stadje Bari.
Deze roof wordt in de Bizantijnse kerk zelfs met een speciale feestdag (9 mei) herdacht.
Vanuit Italie kwam de verering over naar het Noorden, waar Sint Nicolaas onder meer de patroonheilige van het bisdom Luik en Amsterdam werd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten