donderdag 5 maart 2009

De laatste "Crufts" show?De eerste hondententoonstelling voor alle rassen werd in 1891 gehouden en georganiseerd door Charles Crufts, in 1948 was de allereerste Cruftstentoonstelling georganiseerd door de Engelse Kennel Club.


Traditiegetrouw is vandaag de vierdaagse Crufts weer begonnen, de grootste en meest opzienbare hondententoonstelling ter wereld, die elk jaar plaats vindt in Birmingham maar die nu een heel ander tintje heeft gekregen.


Naar aanleiding van een documentaire op BBC, hebben er grote veranderingen plaats gevonden. De documentaire ging over de ziekten en misvormingen onder Britse rashonden, er werden trieste beelden getoont van een boxer met zware epileptische aanvallen en een King Charles Spaniel die hevige pijn lijdt omdat zijn schedel te klein is voor zijn hersens. Decennia lang is er selectief gefokt op bepaalde overdreven raskenmerken die de cluborganisator de "Engelse.Kennel.Club." onderschrijft voor zo´n 200 rashonden. Deze rasstandaard die bij heel veel rashonden geleid hebben tot, pijn en ongemak, benauwdheid, epilepsie en zelfs kanker. Sommige rashonden zoals de Bulldog kan zelf geen pups meer op de wereld brengen, de pups moeten door een dierenarts middels een keizersnee verlost worden, bij Labradors worden oogafwijkingen en problemen met de gewrichten vastgesteld, bij de Golden Retriever kanker en West Highland Terrier met allergieen. Er zijn 10.000 Mopshonden in Engeland, maar hun DNA komt waarschijnlijk maar van zo´n 50 honden, inteelt zorgt dan ook voor grote gezondsheidproblemen.


MARK EVENS, dierenarts van de Engelse dierenbeschermorganisaties R.S.P.C.A noemt het: "Kijken naar de Crufts, een parade van treurige mutanten, een belachelijke en griezelige schoonheidswedstrijd die niets te maken hebben met gelukkige gezonde honden, geobsedeerd geraakt door bepaalde karakteristiek van een ras en gaan voorbij aan het feit, dat het abnormaal en wreed is om zieke en misvormde dieren te fokken. "


DE BBC ZEND NIET UIT, voor het eerst na 42 jaar uitzendingen verzorgd te hebben voor Crufts is hier een eind aan gekomen, wat goed was voor 14,5 miljoen kijkers.


QUEEN ELISABETH van wie bekend is dat ze erg veel van honden houdt overweegt haar band met de Engelse Kennel Club te verbreken.


PEDIGREE trok zich terug als sponsor goed voor 1,5 miljoen, een beeindiging na een relatie van 44 jaar, deze beslissing is genomen na de opwinding over beweringen dat de tentoonstelling fokmethoden zou bevorderen die misvorming en ziekten in de hand werken.

Na het uitzenden van de documentaire door de BBC waarin de erfelijke neveneffecten van ongezond fokken werd belicht was men bij Pedigree bezorgd dat het merk bezoedeld werd doordat het met de tentoonstelling in verband zou worden gebracht.


"Aanbevolen door topfokkers " is verleden tijd geworden na een lange samenwerking van Crufts en Pedigree.


Natuurlijk is deze kwestie al veel langer een zaak van aanpakken bij de bron, nu deze manier van signalering is gekozen, is het een goede zaak om hier serieus aan te gaan werken, niet alleen in wetgeving en met goedgekeurde rasstandaard door overkoepelende organen, de dierenartsen krijgen ook schrijnende gevallen op hun behandeltafel, belangenverstrengeling is ook een belangrijke oorzaak.De media heeft enorm veel invloed (zie actie van de BBC).


Kritische hondenbezitters in spe, bestaan die eigenlijk wel? Het zijn fatsoensnormen en vooral respect hebben voor het dier waar het om gaat en nu lijdend voorwerp is geworden.
Charles Crufts


Wil je zo als elk jaar de Crufts wel volgen, er staan maar liefst 371 Bearde Collies ingeschreven, kijk dan op de volgende webpageGeen opmerkingen:

Een reactie posten