dinsdag 3 maart 2009

Jachthonden Deel 1


Of je er van nu houdt of niet, jagen is een echte sport, een passie, voor velen zelfs een kunst. Het is een sport voor hond én baas, want het vereist een uitstekende fysieke conditie om toch maar urenlang onder alle weersomstandigheden te jagen, bovendien is voor jagen een sterk karakter nodig, doorzettingsvermogen en een scherp zicht.
Een goede jachthond moet natuurlijk ook beschikken over een voortreffelijke reukzin.
De jacht is onderworpen aan zeer strenge regels. In Frankrijk begint het jachtseizoen bijv met jacht op watergevogelte in de tweede week van juli met behulp van waterhonden. In september worden de pointers ingezet. De jacht eindigt met de lopende honden en de jacht op de houtsnip eind februari.
Het jachtseizoen is wettelijk vastgesteld,en is voor diverse diersoorten verschillend, daarbuiten mag niet gejaagd worden. Daar ik 100 mtr van het bos woon, mogen ook mijn beardies in het broedseizoen hier niet los lopen in het broedseizoen, hier geld dat van 1 april tot medio juli, dit wordt dit met een vriendelijk schild aangegeven.
Voor de hond, metgezel en vriend van de jager is de jacht een soort wedstrijd, die hij niet altijd wint. Door zijn instinct, zijn bekendheid met het gebied en zijn sluwheid moet het opgejaagde dier de hond verslaan. De hond is echter in het voordeel,dankzij zijn intelligentie, zijn uitstekende reukzin, zijn uithoudingsvermogen, zijn kracht en zijn specefieke vaardigheden voor een bepaald type jacht. Jachthonden zijn gespecialiseerd in een bepaald soort wild,(watergevogelte,kleine en grote zoogdieren en vogels) of in een bepaalde manier van jagen(bijv vossenholen uitgraven).Al deze gespecialiseerde jachthonden zijn ondergebracht in meerdere groepen volgens de classificatie van de Fédération Cynologique Internationals.
De drijfjacht is een groepsgebeuren, hierbij worden dieren uit een bepaald gebied verdreven door mensen en honden die naast elkaar over een breed gebied het wild vooruitdrijft,waarbij de hond naast blijft en opgewacht wordt door de jager(s), een drijfjacht resulteerd in hogere afschotcijfers dan de individuele jachten.
De slipjacht of jagen achter de meute, is een traditie met een rijk verleden, hierbij wordt niet op dieren gejaagd maar wordt er vooraf een reukspoor getrokken, dit heb ik van dichtbij mee mogen maken hier in het prachtige Osnabrückerland zo´n 12 km van ons vandaan en is een prachtige ervaring geweest, maar ik zal dit apart toelichten in een volgend verhaal.


Beardiertje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten