dinsdag 17 maart 2009

Le Papillon de Citron

Vandaag was het zo´n heerlijke lentedag die je moét beleven met al je zintuigen,we wandelden naar de paardjes om hun brood te voeren, de zon straalde volop zijn warmte over ons uit,een blauwe lucht met witte wattige wolken,onze beardies los rennend door het bos,dan lijkt het of ik in een sprookje ben beland,de vogels zingen luider en hebben een groter repertoire.

Opeens zie ik een citroenvlinder,het dier van de maand Maart,zodra er in het voorjaar een mooie zonnige dag is(zoals vandaag) komen ze te voorschijn, ik zie er steeds meer tussen de bomen en boven de struiken en soms naast ons of voor ons uit vliegen.
Het zijn allemaal mannetjes,want die zijn echt mooi geel,terwijl de vrouwtjes wat bleker,groenig tot wit gekleurd zijn.
In de winterslaap verstoppen ze zich onder de bladeren,planten en in holle bomen en takkenbossen,zodra de zon schijnt in het voorjaar komen ze te voorschijn zoals vandaag. Sporkehout

De citroenvlinder vliegt van de vlinders vaak als eerste in het rond,ook gaan ze dan op een zonnig plekje zitten om zich op te warmen.
Het citroentje,zoals die in de volksmond genoemd wordt is de langstlevende van zijn soort die als "Imago" meer dan een jaar oud kan worden.

Imago; is het volwassen geworden resultaat van een metamorfose,dat in staat is om zich voort te planten,de rupsen zijn groen vanwege de groene voedselplant en heeft een witte lengtestreep langs de zijkant,over het hele lichaam zijn zij bedekt met een niet dichte zwarte beharing,de rupsen ontwikkelen zich zeer in 3 tot 5 weken,ook de pop is groen van kleur en moeilijk te zien,ze komen voor in de struiken in en langs de bosranden.
De enige twee soorten waarvan de rupsen kunnen leven zijn sporkehout en wegedoorn die in en rond bossen en houtwallen groeien.

Wegedoorn

Beardiertje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten