woensdag 4 maart 2009

Jachthonden Deel 2


Natuurlijke aanleg en training:Alle jachthonden beschikken over een hoge mate van natuurlijke aanleg, wat een resultaat is van decennialange zorgvuldige selectie door deskundige fokkers, intelligentie is toch wel de belangrijkste van alle noodzakelijke eigenschappen, alleen een goede neus is niet voldoende, hij moet hem ook kunnen gebruiken. Training voor een goede jachthond is absoluut noodzakelijk en vereist veel tijd en geduld, de methodes varieren naar gelang de hond, zijn reacties op de training en het beoogde doel. Daar er niet altijd even snel vorderingen worden gemaakt, een deskundige lukt het soms om een hond goed te trainen in 2 a 3 maanden, meestal is er wel een half jaar dagelijkse training voor nodig om een goede jachthond te krijgen.
Bij aanvang bestaat de training uit basisgehoorzaamheid. Komen op bevel en de verschillende posities bijv het commando down en natuurlijk wordt de hond geleerd hoe hij zijn neus moet gebruiken. De gevoeligheid van de reukzin verschilt bij alle dieren van soort tot soort en bij honden van ras tot ras. Na zijn trainingsperiode moet een jachthond in staat zijn om de geuren die de wind meevoert te kunnen "lezen" om vergissing te vermijden. Pointers moeten een bepaald gebied kunnen doorzoeken en bewegingsloos blijven (voor) staan en zo het wild markeren zonder het af te schrikken. Zij moet het gedode wild naar de jager apporteren,al dit wordt hen aangeleerd met zo min mogenlijk dwang.
Naast de "hondentaal" bestaat er ook het vakjargon of jagerslatijn, de eeuwenoude jagerstermen hadden een duidelijke functie, de goden zouden het niet toestaan dat dieren werden gedood als ze onverbloemd bij hun naam werden genoemd. De franse en duitse taal heeft veel invloed gehad op deze nederlandse jagers taal, in feite is jagerstaal een geheimtaal en dat is al eeuwenlang zo. Sinds het begin van de 19de eeuw is er studie naar de groene taal gedaan,zoals de jagers hun vaktaal graag noemen, het eerste omvangrijke jagerswoordenboek verscheen in 1947, samengesteld door de Rotterdamse chirurg A.G.J.Hermans, waarbij Prins Bernhard het voorwoord schreef.
De jacht is verbonden aan wettelijke regels, wat in feite er op neer komt dat men de fatsoensregels in acht neemt, betreffende het jachtveld, het schieten, de dieren en de medejagers.
Beardiertje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten